Zidić liga: mala liga, maloga baluna

Zidić Liga ili najslobodnija splitska liga, kako je vole tepati njeni začetnici, je liga maloga baluna koja je svoje ime dobila po kvartovskim zidićima grada Splita koji simboliziraju splitski „kvartovski“ način druženja na ulici, dakle nešto što je autohtono splitsko, nešto što nije obaveza ali što predstavlja gušt i najčešći je oblik trošenja slobodnog vremena splitske omladine.

Ideja Zidić Lige temelji se na principu natjecanja ekipa koje se međusobno više manje poznaju i kao takva služi prijateljskom druženju i amaterskoj rekreaciji.

Osnovni ciljevi lige su promicanje amaterskog malog baluna, druženje s ljudima sličnih afiniteta na terenu i van njega, te njegovanje natjecateljskog duha,a time što češće potenciranje dišpeta koji je najdragocijenije što svaki dalmatinac nosi zapisano u svojoj genskoj mapi.

Drugi cilj je osigurati kontinuitet u održavanju utakmica i to s ultimativnim ciljem svakog splitskog balunjera, s ciljem ulaganja što manjeg napora pri organizaciji svakog okršaja.

Ona je u svojoj srži amaterska i ni u jednom svom segmentu ne ide na ruku organizatoru KNK Plavci.

Dakle cilj je povećati zainteresiranost svih uključenih i osigurati okršaje u stalnim terminima bez ulaganja naknadnog napora osim onga kojeg ulažemo u ovom trenutku. Upravo u tome ključna je ova stranica koja je ujedno i središnji portal Zidić Lige, gdje svaki pojedinac može provjeriti točno mjesto i datum održavanja sljedeće utakmice. Zidić Liga za cilj nema namjeru težiti povećanju ozbiljnosti, kako u organizacijskom smislu tako i u smislu gomilanja dodatnih pravila.

S obzirom da se smatra najslobodnijom organiziranom malonogometnom ligom u Splitu, a to znači da su utakmice oslobođene pretjeranih pravila kojima obiluju sve druge lige, pravila su vrlo limitarana i svedena na nužna. Kako je naglasak na tome da se u Zidić Ligi se odigravaju čisti „ulični“ dvoboji bez prekidanja uvedeno je tek nekoliko osnovnih pravila. Iz razloga ostvarenja kontinuirane igre, sa što manje prekida, Zidić Liga je (ne)organizirana bez sudaca u nadi da će tu fair-play i međusobno uvažavanje biti presudni faktori kod spornih situacija do kojih eventualno dođe. Time je igra potpuno prepuštena stihiji, te nadahnuću i sposobnosti prosudbe samih aktera.

Potrebno je naglasiti da u prošloj sezoni Zidić Lige nije bilo spornih, šporkih i za ovu ligu neumjesnih situacija a nadamo se da će tako i ostati. Dakle, nema žutih i crveni kartona, samo od srama crvenih lica onih igrača koji su počinili šporak i za ovu ligu neprihvatljiv potez. Pravila igre su kombinacija FUTSAL i kvartovskog nogometa. Dakle igra se u kombinaciji 4+1 igrač, bez akumulacije prekršaja već se svaki prekršaj izvodi na zahtjev onoga nad kojim je prekšaj napravljen (na 5 “koka”).

Klizeći startovi u malon balunu nisu dopušteni i apeliramo na sve rekreativne igrače velikog baluna da to imaju na umu. Golman ne može uzimati balun u ruke ako mu je kontrolirano vraćen od svog igrača (indirekt) već to može napraviti samo u slučaju da mu se balun nekontrolirano odbije.

Golman može zabit gol rukom iz svog prostora ako je balun u igri, odnosno ako ga nije tribalo izvoditi. Gol se nemože izravno zabit iz auta niti iz gol-auta. Golmani moraju izvest gol-aut, odnosno golman nemože spustit balun na teren i sam pokrenit napad ili još gore kontranapad (indirekt), pa apeliramo na sve golmane da izvode gol-aut kao što bi izvodili i aut sastrane sa jedinom razlikom što to mogu raditi i rukom unutar svog peterca.

Ekipe koje igraju po principu rotiranja golmana na branci moraju najaviti svaku promjenu golmana prije izvođenja baluna u njihovom posjedu. Indirekt se izvodi ako netko od aktera igra džonom na balun (apeliramo da se to ne radi) ili ako se nogon išlo visoko na balun. Iz indirekta se balun mora prvo izvesti, a u slučaju da je igrač igrao rukom van označenog prostora golmana onda se izvodi slobodni udarac, a ako golman igra rukom van svog prostora protivnička ekipa puca penal.

Svaka utakmica će imati jednog „delegata“ (koji nije sudac) zaduženog za vođenje statistike a s ciljem stvaranje baze podataka koja će omogučiti uvid u najbolje strijelce, asistente i golmane koje ćemo objavljivati na stranici portala Zidić-Lige. Da bi olakšali posao „delegatima“ svaki primljeni gol ekipe će izvodit sa centra.

Kako akteri Zidić Lige vole slobodu igranja tako će i samo trajanje biti slobodno, dakle utakmica počinje od kada se stvore uvjeti za igru, tj. od kada se teren oslobodi od ekipe koja je igrala raniji termin. Utakmica traje do punog sata, bez zaustavljanja vremena, a prema dosadašnjem iskustvu to je 55 minuta šporke igre. Bitno je za napomenuti da će se utakmice održavati „u šucu“ bez zaustavljanja na pola odigranog vremena, dakle nema poluvremena i mijenjanja strana (u slučaju izrazitog sunca u ranim popodnevnim satima uz dogovor kapetana moguće je minjanje strana).

Rezervnim igračima dopušten je neograničen broj ulazaka u igru tijekom utakmice. Zamjene se rade hokejaški blizu centra gdje se nalaze klupe sa rezervnim igračima. Smisao je da ekipa radi zamjenu kad ima balun u posjedu ili kada je aut/korner.

  Idi na prethodnu stranicu